Concerti per due

Petak, 29. April 2022.

20 časova

Svečana sala Gradske kuće, Novi Sad

Solisti:
Nikola Aleksić, violina
Erne Švan, violina
Nemanja Marjanović, viola


Program: Bah, Vivaldi, Mocart

Ulaz je slobodan

Nikola Aleksić, violina

Nikola Aleksić rođen je u Beogradu, a violinu uči od svoje šeste godine (klase M. Ristić i A. Lebedinski). Sa četrnaest godina upisao je redovne studije Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mihailovića, gde je diplomirao i stekao zvanje magistra. Potom se usavršavao kod prof. Igora Ozima u Kelnu. Dobitnik je više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima od kojih ističe drugu nagradu na međunarodnom muzičkom konkursu u italijanskom gradu Strezi 1993, kao i „Oktobarske nagrade grada” Beograda za stvaralaštvo mladih 1994. godine. Dva puta je proglašen za najboljeg studenta violine na FMU.
Dodeljena mu je i nagrada „Zlatni anđeo” za najuspešnijeg mladog umetnika i nagrada Radio Beograda - „Muzičar godine 2004”. Zajedno sa pijanistkinjom Hildom Švan, dobitnik je nagrade „Stanojlo Rajičić” za najuspešniji resital održan u SANU u sezoni 2014/2015.
Dva puta je kao solista nastupao na BEMUS-u. Imao je niz resitala u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Nastupao je u Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH, Švajcarskoj, SAD, i kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom mladih, beogradskim kamernim orkestrom Majstori gudači, Simfonijskim orkestrom RTS, orkestrom FMU, Umetničkim ansamblom Vojske Srbije, Niškim simfonijskim orkestrom, Banjalučkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada, Gudačima Svetog Đorđa i kamernim orkestrom Kamerata Novi Sad.
U toku jedne večeri je, kao solista, izveo tri ,,B’’ koncerta (Bah, Betoven, Brams) sa Beogradskom filharmonijom. Snimao je za televiziju i ostvario trajne snimke za Radio Beograd. Zaposlen je kao redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Erne Švan, violina

Erne Švan rođen je 05.08.1983. godine u Zrenjaninu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu „Josif Marinković“. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisuje 2001. godine u klasi prof. Irine Jašvili kod koje završava osnovne i master studije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na Republičkim i Međunarodnim takmičenjima. Tokom studija je bio stipendista Republičkog i Univerzitetskog fonda, kao i organizacije Connection sa sedištem u Londonu.
Dobitnik je Nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignute rezultate, Norveške Kraljevske stipendije za 2003/04. školsku godinu, kao i stipendije za talentovane učenike i studente sa područja Grada Zrenjanina. Tokom školovanja usavršavao se na mnogobrojnim majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu kod eminentnih profesora kao što su Dejan Bogdanović (Italija), Dona Li Kroft (Velika Britanija), Ilja Grubert (Holandija), Geza Kapoš (Mađarska), Jirži Tomašek (Češka), i drugi.
U duu sa sestrom Hildom Švan (klavir) održava redovnu koncertantnu praksu nastupajući u zemlji i inostranstvu (Velika Britanija, Italija, Mađarska, Rumunija, Austrija). Nastupao je kao solista sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Kameratom Novi Sad, Zrenjaninskom filharmonijom, Zrenjaninskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom AUNS, Jevrejskim kamernim orkestrom.
Erne Švan deluje kao koncert-majstor nekolicine kamernih i simfonijskih orkestara i kao prva violina gudačkog kvarteta Il belpaese. Član je Kamerate Novi Sad od njenog reosnivanja. Bavi se pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde je zaposlen kao viši stručni saradnik na predmetu Violina.

Nemanja Marjanović, viola

Nemanja Marjanović je rođen 1976. godine u Beogradu, počeo je da svira violu 1991. godine u klasi profesorke Tatjane Petrović, u muzičkoj školi Stanković. Doplomirao je i Magistrirao na fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, u klasi Prof. Dejana Mlađenovića, a trenutno je student Doktorskih studija na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije je završio i u Madridu, na visokoj školi za muziku Kraljica Sofia (Escuela Superior de Musica Reina Sofia), u klasi renomiranog svetskog solo violiste, Gerard Caussea (Žerar Kosea), u čijoj klasi je magistrirao kao student generacije na katedri, i primio lično diplomu od Njenog Kraljevskog Visočanstva Reine Sofie.
Kao solista, usavršavao se na majstorskim kursevima kod Jurija Basmeta, Nobuko Imai, Pola Nojbauera, Ognjana Stančeva i dr. Specijalizaciju za gudački kvartet pohađao je kod Rajnera Smida (violiniste Hagen kvarteta) i Prof. Veltera Levina, sa akademije Džulijard iz Njujorka.
U oblasti kamerne muzike, usavršavao se kod Marte Gulias, Elgara Nebolsina, Zahara Brona, Cujusi Cucumija, Petera Frankela, Pola Gotonija, Rudolfa Barsaija, Dmitrija Baskirova, Džejmija Martina, Radovana Vlatkovića, Natalije Sahovskaje i Hoze Lujs Garsije Asensija i mnogih drugih. Kao solista, učestvovao je na svim značajnim domaćim festivalima: BEMUS, NOMUS, Mokranjčevi Dani, Mermer i Zvuci, OKTOH, Tribina kompozitora, i mogi drugi, takođe i na stranim festivalima, kao sto su Santander, Slamatino i dr.
Nastupao je u Austriji, Spaniji, Mađarskoj, Rusiji, Italiji, Holandiji, Meksiku i drugim zemljama. Dobitnik je prve nagrade na Intenacionalnom konkursu Petar Konjović, u tri etape. Kao solista, nastupao je sa orkestrima: Simfonijski orkestar RTS-a, sa ansamblom Stanislav Binički, kamernim orkestrom Orfej, Banjalučkom filharmonijom, sa KGO Dušan skovran, čiji je bio petogodišnji član na mestu solo viole, sa KGO Kornelije, gde je takođe delovao kao solo viola, i ujedno jedan od osnivača istog.
Bio je član Kvinteta Skarlati u Madridu sa kojim je nastupao po Španiji i Italiji, i sa kojim je izdao CD za Sony Classic. Trenutno deluje kao Docent na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, i na Akademiji Umjetnosti u Banja Luci, na katedri za gudačke instrumente na odseku viola.

PROGRAM

J. S. Bah: Koncert za dve violine i orkestar u d-molu, BWV 1043

Vivace
Largo, ma non tanto
Allegro

Erne Švan, violina
Nikola Aleksić, violina

 

A Vivaldi: Koncert za dve violine i orkestar u a-molu, op. 3

Allegro
Larghetto e spirituoso
Allegro

Nikola Aleksić, violina
Erne Švan, violina

 

V. A. Mocart: Končertantna simfonija za violinu, violu i orkestar u Es-duru, K.V. 364

Allegro maestoso
Andante
Presto

Nikola Aleksić, violina
Nemanja Marjanović, viola