Camerata Novi Sad

Kamerata Novi Sad, „jedan je od najuzbudljivijih ansambala na našim prostorima, zbir izuzetnih solista, individualaca koji svojom posvećenošću muzici, međusobnim prijateljstvom i disciplinom stvaraju jedinstvenu zajedničku energiju i zvuk“ (A.Vrebalov). Ove je ansambl koji može da  „parira renomiranim evropskim orkestrima“ (I. Žebeljan), „izuzetno fleksibilan, profesionalan sa plemenitim i izražanim zvukom“ (K. Janković). Kamerata Novi Sad izrasla je iz ansambla koji je prvi put nastupio 1988. godine pod nazivom Kamerata Akademika. Reč je o sastavu koji je delovao u okviru Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i od samog početka bio sinonim za profesionalnost i uspeh u muziciranju. U prvoj etapi svog delovanja, pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, važio je za jedan od najboljih ansambala na prostoru bivše Jugoslavije. Orkestar je redovno nastupao u svim većima gradovima regiona i na festivalima poput NOMUSA, BEMUSA, Ohridskog leta, Međunarodne tribine kompozitora, u Bduva Grad-teatru. Ostvario je i uspešna gostovanja u Nemačkoj i Holandiji, te veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Ovaj orkestar je sa uspehom delovao do kraja 1999. godine, kada – zbog političkih okolnosti u zemlji – prestaje da postoji.

Krajem 2007. godine, violončelista Marko Miletić odlučuje da obnovi rad ovog ansambla, sa idejom da nastavi tradiciju koju je započeo Ištvan Varga. Orkestar čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti – profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Na repertoaru ovog ansambla uvek su veoma zahtevna dela klasičnog repertoara, ali i dela savremenih autora, posebno domaćih. Koncerti se realizuju kroz angažovane projekte u kojima se promoviše ekologija, rodna ravnoravnost, nacionalne i supranacionalne vrednosti, multikulturalnost, pomoć marginalizovanim grupama, te posebna naklonost kao kulturnom uzdizanju dece i mladih. Kamerata na ovaj način beleži brojne uspehe i to nastupajući s uglednim solistima i dirigentima kao što su: Stefan Milenković, Roman Simović, Žerar Kose, Vendi Vorner, Ištvan Varga, Filip Grinberg, Andreas Otenzamer, Nebojša Živković, Simon Lamsma, Ksenija Janković i drugi. 

Kamerata akademika odigrala je veoma bitnu ulogu u kampanji Novog Sada za dobijanje titule Evropske Prestonice Kulture i bila je izuzetno aktivna u promociji grada kroz različite programe koje je Fondacija Novi Sad 2022 organizovala. Upravo zato je postala zvanično gradski kamerni orkestar i ponela i nov naziv – Kamerata Novi Sad. Među programima koje su izvedeni u okviru EPK 2022 bilo je brojnih krosover muzičkih sadržaja u kojima je Kamerata Novi Sad uspela da uskladi klasični zvuk sa rok atmosferom Bajage i Instruktora, sa nju primitivs numerama Nelete Karajlića, miksturom različitih žanrova Ramba Amadeusa, sa sevdahom Boža Vreće ili sa jedinstvenim stilom Enigme.

Kamerata Novi Sad redovno nastupa na festivalu NEO u Novom Sadu, a nastupala je i na festivalima „Tartini 330“ u Trstu i Portorožu, „Oktoh“ u Kragujevcu i „Jesenja sonata“ u Banjaluci, na NOMUS-u, SOMUS-u, na manifestaciji Grad-Teatar Budva, na festivalima Konvivium muzikum u Kragujevcu, Ravanelijusu u Ćupriji, Arlemmu u Arilju, Danima Duhovnosti u Raški i na Banjaluka Festu. U sezoni 2021/2022. ansambl je svirao na otvaranju prve gradske koncertne dvorane u Novom Sadu, gostovao u Kotoru, nastupao na Festivalu Kamerne muzike i Festivalu harfe u Novom Sadu. Trenutno se odvijaju koncerti izuzetne uspele transkripcije Orfove „Karmine Burane“ sa violinistom Stefanom Milenkovićem, a Kamerata je posebno ponosna na upravo objavljen kompakt disk sa našom renomiranom violončelistkinjom, Ksenijom Janković.

O izvrsnosti Kamerate akademike, pored sjanih kritika, svedoče reči znamenite srpske kompozitorke i akademika, Isidore Žebeljan: „Pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet, koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“.

Umetnički rukovodilac orkestra je violončelista Marko Miletić.

Umetnički rukovodilac

Koncert-majstor

Ovde možete preuzeti biografiju orkestra u PDF formatu.

Ovde možete preuzeti skraćenu verziju biografije orkestra u PDF formatu.

Ovde možete preuzeti fotografije orkestra u visokoj rezoluciji.

Upoznajte naše muzičare