Festival "Jesenja sonata"

8. oktobar 2023.
20:00h
Banski dvor, Banjaluka
Kamerata Novi Sad
Solista:
Dmitry Kouzov

Program: Čajkovski, Vrebalov, Grig, Brams

Dmitry Kouzov, violončelo

Dmitry Kouzov je nastupao širom sveta sa orkestrima, na recitalima i na koncertima kamerne muzike. Debitovao je u Alice Tully Hall 2005. godine pod dirigentskom palicom maestra Rejmonda Leparda, a nastupao je kao solista sa Simfonijskim orkestrom iz Sankt Peterburga (Rusija), Državnim akademskim simfonijskim orkestrom iz Sankt Peterburga, Nacionalni Simfonijski Orkestar Ukrajine, Južnočeška kamerna filharmonija i filharmonijski orkestri Kejptauna i Johanesburga (Južna Afrika). Gospodin Kouzov je nastupao na prestižnim mestima kao što su Linkoln centar (Njujork), Sala Sao Paulo (Brazil), i na najvažnijim mestima u svojoj rodnoj Rusiji, uključujući obe Filharmonije u Sankt Peterburgu, sale Moskovskog i Sanktpeterburškog konzervatorijuma i Marinski teatra. 

Pojavio se kao gostujući umetnik na mnogim međunarodnim festivalima kao što su Kneisel Hall (SAD), Verbier, International Bach Festivals (Švajcarska), Schlesvig-Holstein (Nemačka), Seoul International (Južna Koreja), „Janacek Mai“ (Češka Republika), festivali „Umetnost Novembar” (Rusija) i Kijevske letnje muzičke noći” (Ukrajina). Sarađivao je sa umetnicima kao što su Džošua Bel, Jurij Bašmet, K. Penderecki, Ilja Gringolc, Stefan Milenković, Šmuel Aškenazi, Nikolas Angelič, Jevgenij Sudbin, kvarteti Pacifika i Jupiter.

Posebni programi obuhvataju kompletne cikluse sonata Bramsa i Betovena sa pijanistom Piterom Laulom i kompletne Bahove svite za violončelo. U diskografiji gospodina Kouzova nalaze se i Šostakovičevi koncerti sa Državnom simfonijom iz Sankt Peterburga i koncert za violončelo Šona Hikija na izdavačkoj kući Delos (2013), koncerti Džordža Vokera sa Sinfonia Varsovia, kompletan C.P.E. Bahove gamba sonate na Naksosu, „Dvesta godina remek-dela violončela” o Markizu, i sva Šumanovova klavirska tria na Onyx Classics.

Dva najnovija izdanja su francuske sonate sa Piterom Laulom i dueti od Ajslera, Vidmana i Ravela sa Iljom Gringoltsom na Delosu. Pored izvođačkih aktivnosti, gospodin Kouzov je trenutno redovni profesor violončela na Konzervatorijumu u Oberlinu, a prethodno je predavao na Džulijardu i Univerzitetu Ilinois u Urbana-Šampejnu (Urbana-Champaign, USA).

Dodatne informacije dostupne su na www.dmitrikouzov.com.