Kristof-Jan-1

Christoph Michael Wilhelm Jahn

Violončelista, rođen u Erfurtu (Nemačka) 1977.godine. Diplomirao je i završio postdiplomske studije na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru (Nemačka) u klasi profesora Brunhard Böhmea.
Usavršavao se u klasi profesora Bogumila Karakonova u Sofiji (Bugarska), kao i kod profesora Gerharda Mantela, Peter Leisenganga, Christoph Rittera, Tobias Kühnea, Jörg Wolfgang Jahna, Jürgena Wolfa, Stephan Forcka (Vogler Quartett) i Ulrich Beetza (ABEGG Trio) u okviru studija i letnjih akademija.
Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 2000. godine kao praktikant orkestra Staatskapelle Weimar, a zatim je bio angažovan u Simfonijskom orkestru Erfurta, Kammerphilharmonie Köln i kao vođa grupe violončela orkestra Lohorchester Sondershausen.
Od 2009. godine do 2021. godine radio je kao tuti violončelista i vođa grupe violončela u orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a nastavlja da sarađuje sa orkestrom Kammerphilharmonie Köln kao solo violončelista i solista na turnejama.
Od 2016. godine aktivno učestvuje u radu sa studentima Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu kao vođa grupe violončela i stalni član je orkestra Camerata Novi Sad. Od 2020. godine deluje i kao vođe grupe violončela Beogradske filharmonije.
Christoph Michael Wilhelm Jahn koncentrira kako u regionu tako i širom Nemačke, Velike Britanije i Irske, Australije, Španije, Francuske kao solista, solo violončelista i član kamernih ansambala i orkestara.
Snimao je za RTS i RTV.

Violončelisti