Camerata Academica - foto Jelena Ivanovic-45

Marko Miletić

Marko Miletić je rođen 1984. godine u Kraljevu. Počinje da svira violončelo sa devet godina u muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Kraljevu u klasi prof. Aleksandra Jakovljevića, a ubrzo nastavlja u klasi Bože Saramandića kod koga završava i srednju muzičku škoju Dr.Miloje Milojević u Kragujevcu. Osnovne i master sudije zavrsio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Imrea Kalmana, gde odmah pocinje da radi kao strucni saradnik i gde je danas vanredni profesor violončela.
2011. dobija najvišu stipendiju za program „Artist diploma of performans” na Kolumbus univerzitetu (SAD) u klasi prof. Wendy Warner, jedne od vodećih čelistkinja svoje generacije. Za vreme boravka u Americi biva primećen kao talentovan pedagog i angažovan kao profesor violončela i kamerne muzike u programu “Priprema za fakultet”. Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala.
Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij Ljevin (Berlin), Aleksandar Kobrin (Rusija, SAD), Mark Kope, Mark Kosover (SAD), Fine Arts Quartet...
Nastupao je kao solista sa orkestrima Gudači Svetog Đorđa, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Akademije umetnosti, Simfonijskim orkestrom italijanske pokrajine Marke, Subotičkim kamernim orkestrom, orkestrom Camerata Academica Novi Sad. Nastupao je sa renomiranim umetnicima kao što su Wendy Warner, Aleksandar Kobrin, Roman Simović, Robert Lakatoš, Mateja Marinković, Sergio Svarc, Ištvan Varga…
Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zamlje kao i u inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska, Italija, Mađarska, Belgija, Slovenija, SAD, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Norveška, Kina, Poljska) na brojnim festivalima kao sto su Beogradski čelo fest, Nomus, Međunarodna tribina kompozitora, Transevropski festival u Ruanu, Grigov festival u Bergenu, Somus, Piano summer Vranje, Strings Leskovac, Festival gudača Krosno, Festival Lutoslavskog u Lomži, Ravanelijus, Čivitanova Klasika (Italija), Jesenja Sonata (Banjaluka), Amadeus Fest (Hrvatska). Držao je majstorske kurseve u Srbiji, Italiji i SAD-u. 2007. godine je obnovio kamerni orkestar “CAMERATA ACADEMICA Novi Sad”, u kome je solo violončelista i umetnicki rukodilac, i sa kojim beleži brojne nastupe i sarađuje sa umetnicima poput Stefana Milenkovića, Žerara Kosea, Wendy Warner, Ištvana Varge, Romana Simovića, Ksenije Janković, Andreasa Otezamera, Nebojše Živkovića, a 2016. godine je osnovao i Simfonijski orkestar Novi Sad 2021 (veoma značajan u kampanji za titulu Evropska prestonica kulture), i pomogao u reosnivanju i Filharmonije mladih. Godine 2017. osniva Festival NEO koji u letnjim mesecima u Novi Sad dovodi vrhunske umetnike. Od 2013. član je klavirskog tria Valmaro sa violinistom Robertom Lakatošem i pijanistkinjom Valentinom Nenaševom. Od 2015. intenzivno sarađuje sa pijanistom Mihajlom Zurkovićem na koncertima u zemlji i inostranstvu. Sa svojim studentima i kolegama iz Kamerate osnovao je ansambl violončela ČeloNS sa kojim radi kao umetnički rukovodilac.
Angažovan je kao kustos za klasičnu muziku pri Fondaciji Novi Sad 2021 Evropska Prestonica Kulture, te na taj način uređuje veliki deo muzičkog života u Novom Sadu. Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju, kao i CD izdanja kamerne i simfonijske muzike.

Violončelisti