Tijana Milaković

Tijana Milaković

Tijana Milaković, jedna od najtalentovanijih violinistkinja svoje generacije, vrlo rano se istakla svojim talentom osvojivši prvu nagradu na takmičenju Remember Enescu u Rumuniji kao i specijalnu nagradu G. Enescu. Ukupno 37 nagrada (večinom 1. nagrada i laureata) izdvojilo je kao izuzetno perpspektivnu mladu srpsku umetnicu. Nakon završene srednje muzičke škole Petar Krančević u Sremskoj Mitrovici u klasi prof. Olivere Milić Hiršer, Tijana nastavlja svoje studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Jokanović. Master studije sa najvišim pohvalama završava na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Miroslava Pavlovića.
Za vreme svog školovanja, Milakovićeva se usavršava na brojnim majstorskim kursevima kod eminentnih profesora današnjice poput Dejana Mihajlovića, Dejana Bogdanovića, Romana Simovića, Jurija Kota, Majnharda Holera i drugih. Od 2011. do 2018. Tijana je bila stipendista fondacije Alberta Ekštajna i korisnica violine Jozefa Antona Hafa iz 1824. godine. Deo je važnog projekta Filhademija - orkestarske akademije Beogradske filharmonije uz koju raste još od 2008. i Beogradske dečje filharmonije. Položila je audiciju za prve violine tutti u Beogradskoj filharmoniji (2021). Dobitnik je mnogobrojnih priznanja za doprinos kulturi Grada Sremske Mitrovice.
Tijana Milaković je pored solističke karijere izuzetno aktivna kao kamerni i orkestarski muzičar. Ona beleži zapažene nastupe, između ostalih, sa pijanistkinjom Milenom Hiršer, gitaristkinjom Ivanom Mirosavljević i pijanistom Aleksandrom Cundrom u multimedijalnom delu Maestro, sa kamernim orkestrima Kamerata Serbika, Kamerata Novi Sad. Trenutno deluje kao član orkestara Filharmonije Salcburg, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Beogradskih simfoničara i mnogih drugih.


Prve violine