Dragana Lončar

Dragana Lončar

Dragana Lončar rodjena je 1992. godine u Novom Sadu. Završila je srednju Muzičku školu “Isidor Bajic” u Novom Sadu, u klasi profesora Igora Josifoskog. Osnovne studije instrumentalnog odseka - viola završila je na Univerzitetu u Kolumbusu (USA), u klasi profesora Zorana Jakovčića. Dobitnica je prestižne Robert Woodruff stipendije. Master studije, smer izvodjaštvo i pedagogija, završila je na Univerzitetu u Koloradu (USA) u klasi profesora Erike Eckert i Geraldine Walther (viola, Takács Quartet). Radila je kao Asistent na katedri za gudačke instrumente.
Učestvovala je na mnogobrojnim majstorskim kursevima, uključujući renomirane soliste kao što su Roberto Díaz, Jutta Puchhammer-Sédillot, Yizhak Schotten, Sheila Browne i James Dunham. Svirala je pod dirigentskom palicom svetski poznatih dirigenata kao što su Valery Gergiev, Christoph Eschenbach, Robert Spano, Keith Lockhart, Ludovic Morlot, Marin Alsop, David Robertson i Joann Falletta.
Njen umetnički razvoj bio je u velikoj meri pod uticajem članova Cavani i Takács gudačkog kvarteta. Pored nastupa u SAD-u, svirala je sa kamernim sastavima i orkestrima u Srbiji, Mađarskoj, Japanu i Francuskoj. Dobitnica je brojnih nagrada uključujući prvo mesto na Državnom takmičenju (2 ) u Beogradu i učestvovala na medjunarodnim muzičkim festivalima kao što su Aspen Music Festival, Međunarodni festival slavenske muzike (Moskva, Rusija), Brevard Music Festival, Zodiac Music Festival (jug Francuske), Pacific Music Festival (Sapporo, Japan). Trenutno radi kao član Omladinskog saveta američkog društva za violu. Od 2017. godine svira na modernoj violi koju je napravio kolumbijski graditelj Alessandro Alberi.

Viole